Sleutel naar Geluk.

  1. 1.     Zakelijke gegevens.

 

-          De titel van het boek is: ‘Sleutel naar geluk’.

-          De auteur is Sarah Dessen.

-          De uitgever van het boek is Moon.

 

  1. 2.     Samenvatting.

 

Ruby is een meisje van 17 als haar moeder haar alleen achter laat in huis. Ze telt de dagen af tot dat ze achttien word, want dan mag ze eindelijk op zichzelf wonen. Maar dan komen de eigenaren van het huis erachter dat ze alleen woont en sturen ze een sociaal medewerkster op haar af. Als de sociaal medewerkster vraagt aan Ruby waar haar moeder is veranderd haar hele leven.

Ze moet bij haar zus, Cora, gaan wonen die tien jaar geleden uit het huis is gegaan. Haar zus woont samen met haar man, Jamie, een rijke ondernemer en de baas van UME.com, een sociaalnetwerk. Ze krijgt een rondleiding in het nieuwe grote huis. Met een paar genante momenten. Jamie onthult dat hij een vijver wil in de achtertuin, maar Cora is het daar niet mee eens.

Ruby probeert de eerst nacht weg te sluipen uit het huis van haar zus. Ze gaat over de schutting en komt in de achtertuin van de buren terecht. Zo ontmoet ze Nate, de vriendelijke buurjongen. Helaas lukt de ontsnapping niet, want Jamie heeft haar in de gaten.

Ruby gaat ook naar een nieuwe school, Perkins Day. Ze gaat met Nate mee in de auto naar school. In de auto ziet ze op de achter bank een jongetje zitten, Gervais. Hij woont ook in de buurt. Ze komt ook te weten dat Nate’s vader een bedrijf heeft, UW ZORGEN, ZIJN ONZE ZORGEN. Nate helpt zijn vader vaak met het bedrijf. Op school ontmoet Ruby Olivia, een meisje bij haar in de klas die ook op Jackson (haar oude school) heeft gezeten. Olivia zit vaak op haar mobiel met andere vriendinnen te bellen. Ruby valt wel een beetje buiten de boot iedereen draagt hele chique kleren. En zij heeft haar kleren nog van Jackson. Dus daarom geeft haar zus haar geld om kleren te kopen, ze heeft daar alleen niet zoveel zin in en neemt de bus naar haar oude vriendje Marshall. Terug in het winkelcentrum gaat Ruby werk zoeken voor afleiding. En komt bij Harriet terecht, een bekende van Nate.

Op school heeft ze levensbeschouwing en krijgt ze de vraag: ‘Wat is familie?’ en daar moet ze een werkstuk over maken.

Jamie is ondertussen klaar met de vijver en nu gaat hij samen met Ruby vissen kopen en mag Ruby haar eigen vis uitzoeken. Het word een witte vis.

De volgende dag komt Ruby te laat op school en komt ze Olivia tegen in de gang. Ze vraagt aan Olivia waar ze heen gaat en ze vertelt Ruby dat ze met haar nichtje naar de tandarts moet. Ruby vraagt of ze een lift mag naar Jackson. Toevallig is dat nichtje op Jackson. Even later als ze bij Jackson zijn weet Ruby niet goed wat ze moet doen. En vraagt Ruby aan Olivia of ze haar kan afzetten in het bos. Daar komt ze haar oude vriend Aaron tegen, en word ze dronken.

Met Thanksgiving komt de hele familie van Jamie eten, en Cora maakt zich zorgen, want ze kan niet zwanger worden. Het diner word één groot succes. Totdat Ruby vergeet de taarten op te halen bij Nates’  huis. Als ze bij Nate komt hoort ze gebonk in de garage. Nates’ vader gaat helemaal door het lint. Er is een plank van de muur gevallen. Ruby vraagt wat er aan de hand is maar weet al genoeg. Nates’ vader deed precies hetzelfde als wat haar moeder bij haar had gedaan. Met kerstmis krijgen Nate en Ruby verkering. Maar dat gaat al snel over, Nate word steeds vaker geslagen door zijn vader. Op een dag belt Nate zijn vader op dat hij weg is. Ruby weet waar ze moeten zoeken en probeert hem om te halen. Ze laat Nate praten met Cora. Zij is sociaalwerkster. Ze belt bureau jeugdzorg en alles word geregeld, Nate moet weer wonen bij zijn moeder. Ondertussen is er nieuws over de moeder van Ruby. Maar Ruby weet niet goed wat ze er mee moet. Ze gaat examen doen. Op haar examen dag komt ze erachter dat Cora zwanger is.

 

  1. 3.     Auteur.

 

Sarah Dessen is geboren in Evanston, Illinois op 6 juni 1970. Ze verhuisde met haar familie naar Virgina, Noord Carolina. Waar ze nu woont met haar man en kinderen. Nadat ze is geschorst van haar school gaat ze naar de universiteit van Noord Carolina. Later is ze op die universiteit les gaan geven. Zij schreef ook het boek: ‘ik moet je iets vertellen’.

 

  1. 4.     Over het boek.

 

De voorkant van het boek is een foto met een schouder er op, en een stukje van een nek van een meisje. Om de nek zit een ketting met een sleutel eraan. Want Ruby had moeite om haar oude huis los te laten, en daarom droeg ze een de sleutel om de nek.

Het boek is geschreven voor, Leigh Feldman. Die sleept haar er zoals altijd door heen(Sarah Dessen). En het is geschreven voor, Jay, haar man die aan het eind van de rit steeds op haar staat te wachten.

De plaatsen die in het boek voor komen zijn, het huis van haar zus, want dat is nieuw en ze moet er aan wennen. Het bos, want dat is best wel gevaarlijk en eng. Privéschool, is anders voor haar. Dat hoort er ook bij dat Jamie en Cora heel rijk zijn.

Het verhaal is geschreven vanuit de ik-vorm. Het gaat elke keer over ik, daar bedoelen ze Ruby mee. Haar gevoelens worden goed omschreven en je kunt je goed in haar verplaatsen.

Het verhaal heeft een gesloten einde, alles komt goed.

 

  1. 5.     Mijn leeservaringen.

 

Het onderwerp van het verhaal spreekt mij heel erg aan. Ruby heeft namelijk bijna de zelfde leeftijd als mij, en sommige eigenschappen van haar komen mij bekend voor.

Het verhaal heeft mij wel andere kanten van het onderwerp laten zien. Je hoeft je namelijk niet alleen te voelen. En er staan mooie woorden in het boek.

Ik ben niet door het verhaal aan het denken gezet, want ik heb ook nooit echt met het onderwerp te maken gehad.

Wat ik van tevoren van het verhaal verwachtte is wel uitgekomen. Ik dacht dat alles goed kwam en dat Cora wel zwanger werd en dat klopte.

Ik ben het met de mening over het onderwerp wel mee eens. Je moet je niet alleen voelen in moeilijke tijden, maar mensen opzoeken voor hulp.

Door het verhaal te lezen ga ik wel over bepaalde onderwerpen nadenken. Zoals familie en vriendschap.

Het onderwerp word goed en grondig uitgewerkt. Je krijgt er veel duidelijkheid over.

Ik vind dat het onderwerp behoorlijk voorspelbaar is uitgewerkt, want de meeste dingen die je leest verwacht je wel.

Ik vind ook dat alle kanten van het verhaal duidelijk zijn besproken. Elke kant heeft zo zijn hoogtepunt gehad. Op een gegeven moment vond ik het verhaal wel langdradig worden.

Ik heb niet eerder een boek gelezen over dit onderwerp. Ik vind het wel een heel interessant onderwerp.

 

In het begin van het boek gebeuren er veel gebeurtenissen die je blijven boeien, maar op een gegeven moment niet meer en ben je ook niet meer zo geboeid.

Er zit genoeg tempo in het verhaal om het te blijven volgen. In dit verhaal gaat het vooral over gebeurtenissen, maar ook wel over gevoelens. Ik vind dat er een goede nadruk op de gebeurtenissen zit. Er hebben veel gebeurtenissen indruk op mij gemaakt. Vooral toen Nate werd geslagen toen zijn vader had ik het er wel even moeite mee. De gebeurtenissen zijn geloofwaardig, maar je zou niet meteen denken dat er dan zoiets zou gebeuren. De gebeurtenissen zijn niet herkenbaar, ik heb ook nog nooit wat meegemaakt wat te maken heeft met dit onderwerp. De gebeurtenissen zijn verrassend, origineel en ongewoon. Alles wat er gebeurt hoeft niet perse te gebeuren. Er kan ook wat anders gebeuren. Ik heb nog nooit iets meegemaakt wat met deze gebeurtenissen te maken heeft. Er staan in het verhaal in veel gebeurtenissen die ik mee zou willen maken. Sommige dingen wel als het bijvoorbeeld met kerstmis 25 graden is.

 

De hoofdpersoon is wel iemand die voor je gaat leven. Je kunt je goed in haar verplaatsen. Haar gevoelens worden heel goed beschreven. Ik zou niet graag in de schoenen willen staan van de hoofdpersoon. Ik vind wel dat de verhaalpersonen goede ideeën hebben. Ik zou zelf niet op die ideeën zijn gekomen. Ze gedragen zich wel voorspelbaar. Ik zou mij ook zo gedragen als ik in die situatie zou zitten. Geen enkel verhaalpersoon heeft me beïnvloed. De gedachtes over familie en vriendschap zet me wel heel erg aan het denken. Ik heb daar namelijk zelf ook heel veel me te maken. Je komt alleen van de hoofdpersoon genoeg informatie tegen om het gedrag van haar te kunnen begrijpen. Ik hoef zelf niet veel in te vullen over het innerlijk van de verhaalpersonen. Ik begrijp ze heel goed, ik zou zelf ook niet in die situatie willen zitten. De hoofdpersoon veranderd wel door wat ze allemaal meemaakt en dat is wel begrijpelijk, want ze komt in een hele nieuwe omgeving terecht. Ik vind de beslissingen juist en ik kan ze wel goed begrijpen waarom ze bepaalde  beslissingen nemen.

 

De gebeurtenissen zijn logisch op elkaar gevolgd. Het verhaal bevat geen spanning, maar dat heeft het ook niet nodig. Want het is ook geen spannend onderwerp. De bouw van het verhaal is niet ingewikkeld. Het is goed opgebouwd, en volgens mij is er ook goed over nagedacht. Het verhaal heeft geen meerdere verhaallijnen, en dat maakt het verhaal best wel interessant. De terugblikken in het verhaal maken het verhaal heel duidelijk. Zo kun je het verhaal ook beter begrijpen. Het verhaal heeft een heel mooi slot, iedereen is gelukkig en er gebeuren weer positieve dingen.

 

Sommige stukje tekst zijn wel lastig te lezen. Dat komt door sommige woorden die ik nog niet kende. Het verhaal is makkelijk te begrijpen, er zitten soms wel moeilijke zinnen in maar daar ben ik wel uitgekomen. Het verhaal heeft geen beschrijvingen. Heel soms is er  een kleine terugblik en dan weet je even niet waar het over ging, maar voor de rest valt het wel mee. Er zitten veel gesprekken in het verhaal, maar dat vind ik heel prettig lezen, daar word voor mij het leestempo ook hoger.

 

  1. 6.     Verwerkingsopdracht.

 

Lieve mama,

 

ik schrijf je deze brief, omdat ik graag zou willen weten hoe het met je is.

 

Cora heeft me een hele boel uitgelegd, ze heeft me ook veel dingen vertelt wat je voor me hebt achter gehouden. Het oude huis is nu helemaal legen, misschien wonen er wel weer andere mensen. Ik ben wel benieuwd hoe je er nu uitziet, en of je mij nog herkend als we elkaar ooit weer ontmoeten. Toen je weg was voelde ik me niet eens alleen, maar ik vond het niet leuk dat je me in de steek hebt gelaten. Hier bij Cora voelde ik me niet eens thuis, het huis hier is stukken groter. Ik heb een hele grote slaapkamer en ik heb een vriendje, hij heet Nate, ik hoop dat je hem ooit een keer ontmoet. Dat zou ik heel fijn vinden.

 

Ik schrok wel heel erg toen ik hoorde dat je in een afkickkliniek zat. Cora en Jamie hebben het me gelukkig wel meteen verteld. Heb je nog contact gehad met papa? Of hoor je niks meer van hem?

 

In het begin voelde ik me hier niet thuis, ik kreeg een nieuwe school en moest nieuwe vrienden maken. Maar achteraf ben ik blij dat ik hier ben, ik heb hier een heel nieuw leven en een nieuwe kant van de familie leren kennen. En daar ben ik heel blij mee.

 

Hopelijk stuur je me een brief terug vanuit de kliniek,

 

Groetjes, Ruby.